Αλεξανδρούπολη - Έβρος - Θράκη    .:::.

Τηλ. 25510 88460 | info@deltafm.gr

¨
Τα Εισόδια της Θεοτόκου. Τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου;
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016
     Ανακοινώσεις    Παρόμοια

Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί τήν βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.

Οπως γνωρίζουμε, η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Αννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους δώσει ενα τέκνο και να το αφιερώσουν στο Ναό Του. Πραγματικά, αυτό και έκαναν. Οταν δηλαδή η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι ίδιοι οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Ζαχαρία του ιερέα.

Αυτός την αγκαλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το ονομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Και ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικο του θυσιαστηρίου, οπου ο Θεός την χαρίτωσε. Και ευφράνθηκε η Παναγία και με αγαλλίαση ψυχής εσκίρτησε και όλοι πνευματικά πανηγύρισαν που έμεινε στο Ναό τον αγιο, για να αγιασθεί και να γίνει αργότερα η Μητέρα του ίδιου του Θεού.

ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Στην εικονογραφηση του γεγονοτος των Εισοδιων της Θεοτοκου, βλέπουμε, στο κέντρο την Παναγία σαν μικρό τριετές κοράσιον, που όμως έχει όλη την ιερότητα της μέλλουσας Μητέρας του Θεού. Ο ιερέας Ζαχαρίας ο μετέπειτα πατέρας του Προδρόμου, έχει ακουμπησει ευλαβικά και στοργικά το χέρι του επανω στην κεφαλι της. Την ευλογεί και την υποδέχεται στα αγια των αγίων, φορωντας ενδύματα λειτουργικά και διακριτικό της ιερωσύνης στην κεφαλή του.

Η Παναγία στέκει με ιερή σιγή απέναντί του έχει τα χέρια της σε στάση ευλαβική και συγχρόνως κινητική απέναντί του, που δηλώνει την προθυμία και την χαρά της προσελεύσεώς της στον Ναό του Κυρίου. Αυτό είναι το σχέδιο και το θέλημα του Θεού και η προαιώνια βουλή του για την σωτηρία των ανθρώπων.

Το ιδιο ευλαβικά και με ιερή συγκίνηση εικονίζονται και οι γεροντες γονείς της Ιωακείμ και Αννα. Την παραδίδουν στα χέρια του Ζαχαρία με μια κίνηση πολύ εκφραστικη, που δηλώνει την προθυμία τους να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους στο Θεό και να του αφιερώσουν το μονάκριβο παιδί τους, που το απέκτησαν μετά απο πολλών χρόνων προσευχή και νηστεία και σε γήρας προχωρημένο.

Ομως η αγάπη στο Θεό επισκιάζει τα σπλάχνα της στοργής της ανθρώπινης φύσης. Εχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην παιδίσκη τους Μαρία, προσέχοντάς την με πολύ συγκίνηση.

Πίσω τους βλέπουμε πολλές νεανιδες, να κρατούν λαμπάδες αναμμένες και να προπέμπουν την Παναγία οδηγωντας την στο Ιερο, οπου έμεινε σαν περιστερά ηγιασμένη και εγινε η λαμπάδα του Θεού, η κατοικία Του, ο ναός Του, το θυσιαστήριο και η λατρεία η ζώσα και καθαρά.

Διαβάστε περισσότερα στο masternews.gr

 

 

Τρι 22 Νοε 2016


Το μεγάλο λάθος στο χειρουργείο σκότωσε τη νεαρή δασκάλα
Σε ιατρικό λάθος αποδόθηκε ο θάνατος της 44χρονης Φανής Μπουζινίδου από την Άνθεια της Αλεξανδρούπολης, που είχε πεθάνει στο νοσοκομείο στις 11 Ιουλίου του... Προβολή   Διάφορα

Τι συνέβη όταν μια πολική αρκούδα συνάντησε έναν σκύλο
Συγκίνηση σκόρπισε στο διαδίκτυο η απρόσμενη συνάντηση μιας πολικής αρκούδας με έναν σκύλο. Η αρκούδα πλησίασε τον σκύλο που ήταν δεμένος και άρχισε να τον... Βίντεο   Διάφορα

Τα Εισόδια της Θεοτόκου. Τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου;
Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτε... Προβολή   Διάφορα

ΔΕΛΤΑ FM 102.3 | info@deltafm.gr